Els antics camins són els fils de la memòria

El poder dels camins tradicionals per evocar i transmetre històries és enorme. El temps però, és implacable. Ara pots ajudar a restaurar-los i continuar gaudint del plaer de recorre’ls.

Mantenir viu el llegat dels nostres avantpassats és un dels objectius de l’associació Marques de Pastor i els antics camins en són un element emblemàtic. Així, des dels seus inicis, l’associació va decidir destinar directament un 10% dels beneficis del Cinquè Llac, a la restauració de murs de pedra seca i empedrats dels camins que recorre la ruta.

Hi ha molta feina a fer. Per tal de prendre decisions acurades, en el marc del projecte Gratitud Pallars, es va encarregar a un tècnic expert que identifiqués els principals problemes que afectaven els camins del recorregut de El Cinquè Llac. A partir d’aquí, cada any, es tria un tram de camí on es procuren centrar tots els esforços.

L’associació treballa braç a braç amb voluntaris —locals i d’arreu—, amb estudiosos dels antics camins i amb les administracions locals. Davant el repte de trobar finançament, el mecenatge dels “padrins” resulta molt important. Els fons recaptats determinen la l’abast del tram de camí a restaurar.

Tothom que sigui sensible al valor dels antics camins pot impulsar directament la seva recuperació. Apadrinar un camí suposa, de fet, vincular-se emocionalment amb el passat i el futur d’aquestes muntanyes pirinenques.

Actuacions pel 2021

  Actuacions realitzades

  Des del 2014 s’han recuperat camins, s’han invertit recursos i moltíssimes hores de voluntaris i col·laboradors.

  2019 Camí de Les Esglèsies a Sentís, al municipi de Sarroca de Bellera

  2018 Camí de Cortscastell a Pujol, municipi del Baix Pallars

  2016 Curs de pedra seca de l’escola agrària del Pallars al camí de Naens. L’associació Marques de Pastor va finançar una setmana de treball d’un mestre paredaire.

  2015 2a edició del Camp de treball voluntari de la Universitat de Bergen per restaurar el camí d’Antist. L’associació Marques de Pastor va finançar una setmana de treball d’un mestre paredaire.

  2014 1a edició del Camp de treball voluntari de la Universitat de Bergen per restaurar el camí d’Antist. L’associació Marques de Pastor va finançar una setmana de treball d’un mestre paredaire.

  Actuacions pel futur

  Aquests són els camins on ens agradaria molt poder treballar els anys vinents:

  • 2022 Camí de Naens, municipi de Senterada –
  • 2023 Camí de Peramea al barranc de la Baell, municipi de Baix Pallars
  • 2024 Camí de Vilella a Xerallo, municipi de Sarroca de Bellera
  • 2025 Camí de Montsor, municipi de la Pobla de Segur
  • 2026 Camí de Castell-estaó a Antist, municipi de la Torre de Capdella
  • 2027 Camí de Cadolla a Naens, municipi de Senterada