53.33% Aconseguit
1600,00 € donated of 3000,00 € goal
4 Donors
Campaign has ended

Clica a la imatge per veure tota la informació del camí

La campanya d’Apadrina un camí del 2019 està centrada al camí de les Esglésies a Sentís, al municipi de Sarroca de Bellera.

Aquesta actuació es durà a terme en la “Setmana del voluntariat” del 27 al 31 de maig de 2019.


Donacio 50 Fer comu

50€

Recompensa: La samarreta del Cinquè Llac

100€

Recompensa: la samarreta del Cinquè Llac, mapa, roadbook de la ruta i la inscripció del nom en el Mur de la Gratitud, una imatge del mur restaurat amb el nom de tots els mecenes

Donacio 500 Paredaire

500€

Recompensa: Placa col·lectiva amb els noms de tots els padrins

Donacio 1000 Manobre paredaire

1000€

Recompensa: Placa individual amb els nom del padrí


En vols saber més de la història d’aquest camí?

Pepe de MateuAquesta és la història de “Pepe de Mateu, l’home que tenia més vides que un gat”

Pepe de Mateu, fill de les Esglésies, era un home solter i fort. Tothom de la vall el recorda per la seva generositat. Anava a jornal a totes les cases i no li faltava mai temps per anar a ajudar a qui li fes falta.

La seva història està vinculada al transport, primer pels camins, i exactament pel camí de les Esglésies a Sentís, i desprès per les carreteres.

Com a traginer, tothom el recorda per la seva fortalesa i encara el veuen amb els seus dos matxos amb les albardes i bastiments carregats fins dalt de ciment de Xerallo i un sac de 50 kg més al coll. Ell va ser l’encarregat de traginar el ciment per fer les pilones que més tard transportarien quantitats elevades de carbó de les mines de Malpàs als forns de Xerallo.

Aquests camins també els va trescar fent estraperlo. Comprava llana fins i tot a Aragó, ja que era més barata, anava a Andorra a vendre-la i tornava carregat de tabac. Però un dia, a vora de Gerri de la Sal, li van tirar un tiro que li va entrar per l’esquena i li va sortir per vora el nas. D’aquest incident només li va quedar una senyal visible per vida a vora del nas.

Del matxo va passar al Pasqualí, un petit tractor al qual li seguia un carro, que va utilitzar per carregar els bidons de llet dels pobles fins a Xerallo. Un dia, baixant de les Esglésies, a la font de les Escales, bidons i ell van rodolar costes avall sense fer-se mal.

Ara, coneixent una mica més la seva història, podem ben bé assegurar que Pepe de Mateu va tenir més vides que un gat.