223.81% Aconseguit
2238,08 € donated of 1000,00 € goal
11 Donors

El Pla de Corts (Baix Pallars, Pallars Sobirà) presenta nombroses surgències d’aigua creades per una dinàmica de dissolució de la sal del material del subsòl, que genera depressions del terreny enmig de la roca més competent del seu entorn. L’estany de Moncortès és l’exemple més paradigmàtic, però n’hi ha moltes d’altres de petites dimensions.

Patamoll és una paraula pallaresa utilitzada per anomenar els indrets amb aigües superficials amb vegetació aquàtica herbàcia. Actualment la micro-reserva dels Patamolls del Pla de Corts inclou una surgència d’aigua de 4.000 m2, que juntament amb els prats i bosquines de caducifolis del seu entorn, té una superfície total de 4’2 hectàrees. Es preveu ampliar-la amb la signatura de nous acords de custòdia. L’objectiu de la micro-reserva és la conservació de la biodiversitat.

A banda del seu interès geològic, aquest espai presenta una comunitat vegetal molt interessant lligada a la presència d’aigua. Sumat a la vegetació del seu entorn i a la proximitat de l’estany de Moncortès, acull una bona comunitat d’odonats i lepidòpters. S’ha confirmat la presència de papallones del gènere Maculinea, en perill arreu d’Europa.

Els fons recaptats es dedicaran a la conservació d’aquestes petites zones humides i al seguiment de la biodiversitat de la micro-reserva.

patamolls del Pla de Corts

Papallona del gènere Maculinea, en perill arreu d’Europa, i present a la micro-reserva dels Patamolls del Pla de Corts.