Compensa la teva petjada

Qualsevol activitat humana té repercussions ambientals, incloses les vacances al Cinquè Llac. Si vols, pots fer un càlcul aproximat de la teva petjada de carboni i compensar-la donant suport a projectes de conservació.

La petjada de carboni indica les emissions de gasos amb efecte d’hivernacle (GEH) que emet, per efecte directe o indirecte, un individu, una organització o un producte. És a dir, és la mesura de l’impacte que les nostres activitats tenen en l’ambient, especialment en relació amb el canvi climàtic, i es quantifica en emissions de CO2 equivalent que són alliberades a l’atmosfera.

Els allotjaments i empreses que gestionen la ruta El Cinquè Llac estan fermament compromeses a aconseguir el millor comportament ambiental possible. Per això s’ha desenvolupat una calculadora de la petjada de carboni. Us proposem compensar-la fent una donació a alguna de les micro-reserves que l’associació Marques de Pastor ajuden a gestionar.

Prat d'Hort

Micro-reserva de Prat d’Hort

Vine a gaudir del paisatge i la biodiversitat de Prat d’Hort i implica’t en la seva conservació.

Ubicació: Des del coll de Sant Pere, sobre la localitat de Sentís (Sarroca de Bellera, Pallars Jussà), fins al coll d’Art, prop de la localitat de Perves (el Pont de Suert, Alta Ribagorça), al voltant del tossal de Prat d’Hort, el cim més emblemàtic de la zona.
Breu descripció: Té una superfície de 119 hectàrees i forma part d’una zona de carena situada al voltant dels 1400m d’altitud amb extensos prats d’alta muntanya, algunes surgències d’aigua i petites molleres.
Espècies destacades: L’orquídia Dactylorhiza incarnata, espècie típica de les molleres bàsiques de l’aliança Caricion davallianae del Prepirineu.
Altres: les papallones, les libèl·lules i els ortòpters.

Els fons recaptats es dedicaran a la conservació de les petites molleres i al seguiment de la biodiversitat.

Microreserva Patamolls Pla Corts 2018-08

Micro-reserva dels Patamolls del Pla de Corts

Ajuda’ns a conservar aquestes petites surgències d’aigua subterrània, espais geològicament actius i plens de biodiversitat.

Ubicació: Pla de Corts (Baix Pallars, Pallars Sobirà)
Breu descripció: Inclou una surgència d’aigua de 4000m2, creada per una dinàmica de dissolució de la sal del material del subsòl, que juntament amb amb els prats i bosquines de caducifolis del seu entorn, té una superfícies total de 4.2 hectàrees.
Espècies destacades: Papallones del gènere Maculinea, en perill arreu d’Europa.
Altres: Comunitat d’odonats i lepidòpters. Interès geològic

Els fons recaptats es dedicaran a la conservació d’aquestes petites zones humides i al seguiment de la biodiversitat de la micro-reserva.

Tremoluga Naens

Micro-reserva de la Tremoluga de Naens

Implica’t en la conservació de La Tremoluga de Naens, un bosquet ple de vida on pots venir a reconnectar amb la natura i omplir-te d’energia.

Ubicació: A tocar de Naens (Senterada, Pallars Jussà), al voltant del camí vell que comunica amb El Burguet.
Breu descripció: Unes 7 hectàrees de bosc mixt de frondoses i bosquets de trèmol.
Espècies destacades: Roures (Quercus pubescens), til·ler de fulla petita (Tilia cordata), avellaner (Corylus avellana), cirerer (Prunus avium) o auró blanc (Acer campestre), i bosquets de trèmol (Populus tremula),

Els fons recaptats es dedicaran al manteniment del camí amb murs de pedra seca que travessen la micro-reserva, i al seguiment de la biodiversitat que acull l’espai.

Microreserva Aguiro 2017-08

Micro-reserva d’Aguiró

Ajuda’ns a la conservació dels prats de dall d’Aguiró, un exemple d’harmonia entre un sistema agroramader extensiu i un hotspot de biodiversitat al Pirineu.

Ubicació: A l’entorn d’Aguiró (la Torre de Capdella, Pallars Jussà)
Breu descripció: Unes 0’8 hectàrees de paisatge en mosaic dominat pels prats de dall montans amb marges herbacis, arbustius i arboris, envoltats de parets de pedra seca.
Espècies destacades: Ocells en regressió com l’escorxador (Lanius collurio) o rares a Catalunya en migració com el boscaler pintat gros (Locustella naevia).
Altres: artròpodes, especialment ortòpters.

Els fons recaptats es dedicaran al seguiment de la biodiversitat de la micro-reserva.

Amb la col·laboració de:

Logo d'Energia forest i canvi climàtic